En lille flagstang kan være en fordel i en lille kolonihave
Der er mange der er i tvivl om hvilke regler der findes i forhold til flagstænger, flag og flagning. Må man flage med et udenlandsk flag uden at søge om det først? Hvornår skal man hejse flaget og ikke, hvad er skik og brug? Det og meget mere vil denne artikel prøve at komme med et svar på.Det første man skal tænke på når man skal ud og se på en, er hvor høj den skal være. Der er ikke nogen faste regler for højden, men man skal sørge for at vælge en der passer til huset og havens størrelse.
En lille flagstang i en stor gårdhave, ved siden af en stor trelænget gård, ser ikke så godt ud. Der skal man have en høj stang, som kan underbygge det store flotte stuehus med længer på. Man vil i dette tilfælde sagtens kunne købe en stang der helt op til 12 m. høj.
I et almindeligt parcelhus kvarter, er det meget normalt at flagstængerne er 1 – 10 m. høje, det passer til de mest almindelige størrelser huse og parcelhus haver.
Det næste du skal gøre op med dig selv er om det skal være en træ- eller glasfiberflagstang?
Den af træ, er den man kalder for den traditionelle model, fordi det også er den oprindelige og den de flest forbinder med en klassisk eller ”rigtig” stang. Men en glasfiberstang er kommet mere og mere ind på markedet, for den ikke kræver så meget vedligehold som en træflagstang og den er også nemmere at ligge ned, på grund af det smarte vippebeslag der er monteret på den.
En træflagstang har de ulemper at malingen skaller af og derfor skal den med jævne mellemrum males, for at stå fin og hvid hele tiden. For at det kan gøres skal den tages helt ned og afvaskes og slibes før end den kan males igen.
Har man derimod en glasfiberflagstang, så kan det ikke undgås at den også bliver beskidt, men det kan nemmere ligges ned i vippebeslaget og afvaskes og så er den klar til at blive hejst igen. Der skal hverken slibes eller males, som på træstangen.
Så det afhænge meget af ens temperament og overskud i forhold til vedligehold, om man er til en i træ eller glasfiber.
En lille flagstang er selvfølgelig nemmere at ligge ned og ordne end en stor 12 meter stang.
Næste step er hvor den skal stå henne i haven?
Igen er der ingen faste regler for hvor man må stille sin flagstang, med mindre lokalplanen har et direktiv for dit område. Derfor er det en god ide lige at tjekke det og eventuelt se hvor naboer har deres placeret inden man begynder at grave et dybt hul o græsplænen.
Det er dog en god ide, at man tager højde for at den skal kunne ligges ned når den skal vedligeholdes og at flaget ikke kan filtre sig ind trætoppene på havens træer. Eller måske en antennemast eller lignende.
En lille flagstang kan man få plads til de fleste steder, en større model skal man lige sikre sig at der er plads til inden man går ud og investerer i en.
Hvor stor skal flaget være og må man flage med alle flag?
En tommelfingerregel siger, at flagets højde skal være en femtedel af flagstangens højde – det vil sige en 10 m. stang skal have et 2 m. højt flag. Er det en skråtstillet stang, er tommelfingerreglen at højden skal være en tredjedel. Så en lille flagstang må ikke bære et stort flag.
Der er tradition for i Danmark, at vi bruger vores nationalflag, Dannebrog. Men man må også gerne flage med andre nordiske flag, altså det svenske, norske finske, færøske, islandske og det grønlandske uden yderlig tilladelse. Ligeledes er det med EU- og FN flaget.
Derimod må du ikke uden tilladelse hejse andre landes flag, da det forbindes med at krænke Dannebrog og derfor kræver tilladelse fra politiet.
Firmaflag, sørøverflag m.m. må man gerne hejse, da ikke forbindes medkrænkelse af Dannebrog.
Category: Alt om alt Published: 29-05-2016